Mabet [Kitap Yorumu]


Lela, tutukevinde kalmış, koruyucu aileler arasında gidip gelmiş ve çok şey yaşamış genç bir Amerikalı kızımızdır. Nadia ise onun en yakın arakadaşıdır. Çünkü Nadia, O'nu olduğu gibi sevmektedir. Ama Nadia'nın beklenmedik ölümü Lela'yı şok etmiştir.

Rüyalarında onunla iletişim halinde olan Lela, Nadia'nın Kara Şehir-yani Cehennemde- çektiklerine dayanamaz ve onu kurtarmanın yollarını arar.

Arkadaşını ölümünden etkilenen Lela, koluna Nadia'a nın dövmesini yaptırır ve intihar eder. Öldüğünde arkadaşının yanına gideceğini düşünen Lela büyük bir yanılgı içindedir.

Uzun uğraşlar sonucu onu bulan Lela, bir çok saldırıya maruz kalmıştır. Ama Malachi'nin varlığı ona ilaç gibi gelmiştir. En sonunda Yargıç'ın karşısına çıkıp isteğini söylediğinde bunu gerçekten isteyip istemediğinden emin değildir.
* * * 
Başlarda intihar olayları falan derken insanı sıkıyor. Ama 50. sayfalardan sonra olaylar ufak ufak başlıyor. Malachi ise 70. sayfalarda karşımıza çıkıyor. 

Malachi, GölgeDiyarlar Muhafızlarından biridir. Tek isteği ise hak ettiği Kır(Cennet)'a gitmektir. Ama bütün planları Lela'yı görmesi ile yerle bir olur. Lela'da onu çeken bir şeyler vardır.

Lela, arkadaşı için kendi hayatını riske atmış ve çeşitli sınavlardan geçmiştir. En sonunda Nadia'yı bulduğunda onun eskisi gibi olmadığını görür. Bu sırada Malachi'ye olan duyguları tavan yapmış durumdadır :D

Kara Şehir öyle bir yerdir ki, yemekler çürük ve bayatlamış, içecekler ise içilmeyecek kadar kötü bir koku barındırmaktadır. Yemek yemeseniz, su içemeseniz açlık hissetmezsiniz. Ama bu sizi her gün ölüme bir adım daha yaklaştırır.

Malachi ve ekibi -yani muhafızlar ordusu- şehri Mazikinlerden ve diğer tehlikelerden koruyorlardır. Mazikin; benim ruh yiyen diye nitelendirdiğim yaratıklar! (Onu da belirteyim) :D 

Lela, arkadaşını kurtarmak için yola çıktığında Mazikinler tarafından kuşatıldığı fark eder. Ve yardımına Malachi gelir. Malachi ve Lela arasındaki bağ gittikçe büyürken onları bekleyen gelecekten haberleri yoktur.

Lela, Nadia'yı bulduğunda onunla birlikte Yargıç'ın karşısına çıkar ve isteğini söyler. Lela, arkadaşı için kendini feda ederken ardından Malachi'nin çığlıkları duyulur.
Lela, gözlerini dünyada bulur. O cezalandırılacağını düşünürken kendini evinde, yatak odasında bulunca çok şaşırır. Her şeyin beyninin birer oyunu olduğunu düşünür.

Ama her şey Malachi'nin okula gelmesi ile son bulur. Yaşadıkları, hissettikleri her şey gerçektir. Malachi gerçektir. Nadia, Kır'a gidip güzel bir hayat sürerken Lela GölgeDiyarlar'ın yeni komutanı olmuştur. Bu arada Malachi de Lela'nın ordusunda Muhafız olmuştur. Şimdi tek görevleri şehri Mazikin saldırısından korumaktır.
* * *
"Off, lanet olsun! Çok güzeldi ama buuu!" diye çığırt-tığım  bir kitap oldu Mabet! Fazla beklentim yoktu ama beni oldukça şaşırttı ve devamının gelmesini istediğim serilerden biri oldu.

Yazarın kalemi, betimlemeler, kurgusu her şeyiyle sevdiğim bir kitaptı. Özellikle sağlam kurgusu ile kolay kolay unutmayacağım bir kitap oldu Mabet! Ve devam kitabını okumak için çıldırıyorum resme. Yayınevi umarım seriye devam eder.

Malachi ve Lela sevdiğim iki karakter oldu. Ana'yı da sevmiştim ama ölümü hiç iyi olmadı. Ölmesine üzüldüm! Lela'nın arkadaşı için yaptığı fedakarlıklar insana "vayy bee" dedirtiyor. 

Ağzı son derece bozuk olan Michael karakterini de ayrı bir sevdim :D Kara Şehirdeki karakterlerin çoğunu sevdim neredeyse. Mazikinlerin bundan sonra ki hamlelerini merak etmiyor değilim.

Şaşırtıcı ve beklenmedik bir sonla biten bu kitabı okumanızı öneririm. 
Pinterest shareGoogle Plus share

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI